ولایت

ساخت وبلاگ
ولایت به معنای سرپرستی و حق تصرف، و در اصطلاح شیعه غالبا به معنای سرپرستی معصومان از جانب خداوند بر بندگان است. ولایت بر دو گونه است:تشریعی و تکوینی و برای ولایت تشریعی نیز گونه‌هایی ذکر شده است.

قرآن کریم، حق ولایت را منحصر در خداوند می‌داند و او این حق را به هر کسی که بخواهد، واگذار می‌کند. بر اساس متون دینی، خداوند به پیامبران، امامان وفقیهان اجازه إعمال ولایت و جواز تصرف داده است.

ولایت تشریعی که ولایت بر تشریع احکام شرعی است، تنها در اختیار خداوند است و جز در چند مورد محدود که به پیامبر اسلام واگذار شده، به هیچ موجود دیگری اجازه تشریع داده نشده است. مهمترین ویژگی ولایت در حجیت سخن فرد ولیّ و لزوم اطاعت از دستورات او است.

ولایت به معنای سرپرستی

ولایت، ولی و مشتقات آن معانی مختلف و متعددی دارند[۱] اما برخی معتقدند که این واژه با هیئت‌های مختلف آن در معانی «حب و دوستی»،‌ «نصرت و یاری»،‌ «متابعت و پیروی» و «سرپرستی» مورد استفاده قرار گرفته‌است، که وجه مشترک همه آنها نزدیک بودن از لحاظ معنوی می‌باشد.[۲] ولایت به معنای سرپرستی و تصدی امور که در اینجا مورد نظر است بر دو نوع است ولایت بر اشیاء یا شی و یا ولایت بر اشخاص یا شخص؛ ولایت بر اشیاء مانند ولایت و سرپرستی ولی کسی که مرده است بر اموالش می‌باشد و ولایت بر شخص یا اشخاص مانند سرپرستی ولی بر همه جوانب مالی کودک، فرزند یا مجنون و یا ولایت خداوند و فرستادگان او مانند برخی از پیامبران و ائمه معصومین در امور دنیا و آخرت مومنان می‌باشد.[۳] بنابراین ولایت یك نحوه نزدیک بودن دو یا چند چیز است كه باعث و مجوز نوع خاصی از تصرف و مالكیت تدبیر می‌شود، معنایی که سیاق برخی از آیات قرآن کریم نیز به آن اشاره دارد.[۴]

  1.  حسینی تهرانی، امام شناسی، ۱۴۲۶ش، ج۵، ص۱۵..
  2.  جوادی آملی، ولایت فقیه، ۱۳۷۸ش، ص۱۲۲.
  3.  طباطبایی، ترجمه تفسیر المیزان،۱۳۷۴ش، ج۶،ص ۱۵؛ طاهری خرم آبادی، ولایت و رهبری در اسلام،‌ ۱۳۹۰ش، ص۸۵.
  4.  طباطبایی، ترجمه تفسیر المیزان،۱۳۷۴ش، ج۶،ص ۱۶.
  5. از ویکی شیعه
انجمن علمی فرهنگی نقطه اسرار...
ما را در سایت انجمن علمی فرهنگی نقطه اسرار دنبال می کنید

برچسب : ولایت, نویسنده : 6noghteieasrar6 بازدید : 176 تاريخ : جمعه 27 مرداد 1396 ساعت: 15:24